Nebandyti sukontroliuoti gyvumo

Šiandien ypatinga diena – daugybe milijonų priežasčių. Man tai – Mokytojos gimimo diena, žemės pabudimo diena. Ir kaip tik šiandien patyriau, kad to gyvumo – nesukontroliuoti. Galima bandyti (o esu atkakli), bet niekaip nepavyks. Namuose kas savaitę atsiranda daigyklų ir vazonų. Ir tai, ko peržiem baiminausi, tampa tikrove – visuose tuose vazonėliuose bundančią gyvybę bet kurią akimirką gali pribaigti kitos gyvybės formos: visai ne agresyvios, tiesiog smalsios arba išsiblaškiusios, skubančios ar užsižaidusios. Tekšt! Trakšt!

Kol viriau rytinę košę, dvi darbščios rankytės priskabė hiacintų lapelių ir žiedelių – visas grindis išpuošė. Paklausus, kas tai padarė, gavau atsakymą, panašų į „patys nukrito“.

Išėjus į kiemą radau didelę šaką. Pakėliau ir pradėjome abi keliauti, kamieno ieškodamos. Pasirodo, tai, ką laikiau, ir buvo kamienas – praėjusį rudenį sodinta mažytė obelaitė. Kaltininkai neprisipažino, bet įtariu, kad pasidarbavo didelis šuo, kuriam kaip tyčia norisi kasti ir graužti.

Ir tai tik dalelė visų žygdarbių… O kiek iš mūsų gali pasakyti, kaip gailiai raudojo, matydami pjaunamus didžiulius medžius vaikystėje? Raudojau lygiai taip pat: už visus tuos kadaise matytus medžius, obelaitę ir hiacintus, už visą pasaulio neteisybę, kai žaliam tiesiog neleidžiama augti!

Akimirką visi pritilo, pro debesis išlindo saulė. O manyje ir vėl turėtų atsirasti jėgų viską sušluoti, atsodinti, padėti aukščiau ir pan. Kai vaikas nukrenta, dažnai sakom: „Nieko čia tokio, praeis.“ Bet iš tikrųjų tai veikia priešingai, nes visai ne nieko, tiesa? Tai ir aš šiandien sakau sau: „Nieko nedaryk, nenori, neaugink. Palik viską ir baik.“ O gal ir baigsiu. Imsiu ir baigsiu. Tiesa?..

O čia kaip tik salierai išretinti auga toliau. Ir mažosios paprikos.

O čia – skiautėtasis virbenis (Mina lobata), ilgas, gajus vienmetis vijoklis augalas, kuris papirko Ispanijos vėliavos spalvų žiedais.  O pakeliui į namus kardelių ir lelijų dėžutės. Bet imsiu ir visa tai baigsiu, tiesa?

Dar paskaitykite čia

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.